17 Aralık 2012 Pazartesi

okuldaki katliam ve otizm???


ABD'deki lise baskınını ve cinayetleri gerçekleştiren gencin otizm spektum bozukluğu tanısı almış olduğuna ilişkin haberlerin yanıltıcı sonuçları olacaktır.
Toplumsal hayatın eşitsizlik ve zorluklarının şiddete eğilimi kışkırttığı, silaha 'serbest erişimin' şiddeti kolaylaştırdığı bir dünyada öldürülen çocukların sorumluluğunu otizme yüklemek anlamına gelebilecek yorumlar yanlıştır.
Öncelikle, otizm planlanmış şiddetle bağdaştırılabilecek bir sorun değildir.
Otizm çocukluktan başlayarak sosyal ilişki kurma için gereken yetilerin zayıf ve iletişim becerilerinin yetersiz kaldığı bir gelişimsel bozukluktur.
Otizmli çocuk ve gençler sosyal ilişkilerdeki girift yönleri anlamakta zorlanırlar, yalan ya da başkasına zarar verme planı gibi 'incelikleri' gerçekleştirmekte zorlanırlar.
Bu zaaflar otizmli çocuğu ve genci şiddete yöneltmez, ama başkalarından gelecek dışlayıcı davranışlara hedef kılabilir.

2 yorum:

  1. Otizm spektum bozukluğu tanısı almış bir çocuğun annesi olarak, dün ofise gitmeden önce karşılaştığım bir arkadaşımdan duyduğum ilk sözcük ...'aa bak katliam yapan çocuk ta otistikmiş' oldu???

    Eğitim sorunumuz sanırım toplumsal yetişkin eğitimindeki eksiklikle perçinleniyor... okullara kabul edilmeyen otistik çocuk sayısı artar mı bu cehaletle, ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  2. Amerika'da 20 cocuk olmak üzere 28 kisiyi öldüren kisinin Asperger oldugu söylentileri dolasiyor.
    Dolayisi ile cogumuz ayaklandik ve üzüldük. Elbette tüm aspergerleri top yekun suc islemeye meyilli potansiyel bireyler olarak genellemek hic dogru degil.
    Fakat, asagidaki adresteki şemaya bakarsaniz aspergerin meyilli oldugu hastaliklari görebiliriz.
    Bu kisinin yasadigi sendroma tablodaki ruh hastaliklarindan biri eklenmis olabilir ve bu ruh hastaligi onu bu olayi yapmasina neden olmus olabilir.
    Bazi yerlerde bu konu hakkinda yorumlar okudum. Aileler bu cocuklar asla bunu yapamaz diye kesin tavirlar icerisindeler...
    Halbuki, eger aile icinde siddet varsa, ilgisizlik varsa yada arkadaslari tarafindan sürekli asagilaniyorsa, iyi bir tedavi sürecinden gecmemisse ve daha bircok etken durum bu bireylerin ruh sagliginin bozulmasina sebebiyet verebilir.. Özellikle aspergerler, kanner sendromlulara ( erken cocukluk otizmi ) göre farkindaliklari cok fazla oldugu icin her olumsuz davranislar onlarin icten ice daha fazla yaralayabilir. Bu yaralar derinlestikce de suc egilimi fazlalasabilir...
    Bireylerin asperger yada otizmli olmasi onlarin ömür boyu masum kalacagi manasini cikarmaz.
    Onlar herseyi ögrendikleri gibi siddeti de, cinsel tacizi de pekala ögrenebilirler.
    Aman dikkat!! benim cocugum otistik, benim cocugum asperger diyerek asla katil olmaz, asla sunu yapmaz, bunu yapmaz diyerek peşin hükümlü olmadan önce cocugunun bir insan oldugunu ve her insaninda suc isleyebilecegi ihtimalini göz ününde bulundurarak onlarin gelisim dönemlerinde iyi örnek olmaya gayret edilmeldir.
    Onlarin ruh sagliklari herseyden daha önemli..

    BAKINIZ ASPERGER şema; http://s1.directupload.net/images/121218/pczrsjhj.jpg
    -----------------

    Bu olayda baska bakis acim ise; bu kisinin asperger oldugunu bir yakini söylemis. Yani bu kisi asperger de olmayabilir. Verilecek cezadan kurtulmak icin söylenmis bir iddiadan ibarette olabilir. Uzmanlar iyi bir tetkikten sonra karar verecektir.

    YanıtlaSil