5 Aralık 2011 Pazartesi

bana sormayın

bana çocukların nasıl daha iyi yetiştirilebileceğini sormayın. sadece bana değil hiç kimseye... çocuğunuzu yetiştirmekte kullanabileceğiniz bilimsel bilgilerden işinize yarayabilecek olanları ayırıp önünüze sunmayı deneyebilirim. ama çocuğunuza ne yaparsanız iyi olacağını (odasını hangi renge boyarsanız mutlu, hangi televizyon programını seyrederse zekasının 1.5 puan artacağını gibi sorulara cevap vererek) söyleyemem. çünkü bilmem ya da bilmek pek mümkün değil. bildiğim izlenimini vermem ya da vermek mümkün tabii ki.
gelişim aşamalarının yolunda gitmediği durumlarda ve gecikme ya da yoldan çıkmaların olduğu koşullarda yol göstermek ise bilimin ilkelerinden daha fazla ve daha kesin biçimde yararlanabileceğimiz bir alan. sınırlar ve ayrımları daha net yapabildikçe, bilimin (emin olmakta pek acele etmediği) cevabını bulmak mümkün oluyor. bilimden beslenen bir meslek yapmanın en doyurucu yanı nerede duracağını öğretmesi. öğrenene kadar biraz zaman geçse de...

1 yorum:

  1. Merhaba. Oglum 7 yasinda DEHB tanisi aldi. Anne baba 1.5 yasindan beri ayri. Babasina gittiginde kurallara daha fazla uyuyor benim yanimda ise daha farklı davraniyor. Okulda ise ogretmeni dinlemiyor, yazi yazmak, okumak istemiyor. Ama yazdiginda da ya da okudugunda basarabiliyor. Kisilere karsi hic siddet uygulamiyor ama evde kapilari carpiyor. DEHB ortama ya da sartlara gore bu kadar farklilik gosterebilir mi? C..a isimli ilaci 2 hafta kullandik, DEHB belirtilerine hicbir etkisi olmadi, kaygi artisi yapti. Simdi ris..l isimli ilaci kullanmakta tereddutteyim.

    YanıtlaSil