Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
· Bir çocuğun dikkatinin dağınık olmasının ya da hareketlerinin aşırı olmasının çocuğa zarar verdiğine karar verdiğimiz nokta neresi? Öğrenme, arkadaşlarla ve anne-baba-kardeşler ile ilişkiler, kendini
· Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısı koymamızın temel sebebi her dikkati dağınık veya her hareketli çocuğu bu rahatsızlık belirtilerini gösteriyor olarak kabul etmemek için...
· Yaramazlık, aslında bizim çocuğumuzun davranışlarına tahammülsüzlüğümüz, çocuğun içinde olduğu ortamın bunu kolaylaştırıcılığı (ör: sınır koymayan ailesel veya çevresel ortamlar) gibi faktörlere DE bağlı olabilir.
· Kapasitesi olan, ailenin desteğini alabilen, şansı yaver giden, çevresinden destek alabilen DEHB’li çocuklar başarı sağlayabiliyor.
· DEHB’si olan çocuklar başarıyı yakaladıklarında: yapabileceklerinden daha azını, yapmaları gerekenden çok daha fazla emek harcayarak elde etmiş oluyorlar.
· DEHB belirtileri çocukların üçte birinde ergenlikle birlikte hafifleyip ortadan kalkabiliyor; ama başarısızlık, düşük benlik saygısı, kendine güvende azlık, öğrenme, ilişki ve davranış alışkanlıklarındaki sorunlar kalabiliyor.
· Çocuklukta DEHB için etkin bir şekilde tedavi almış ve yardım görmüş çocuklar yetişkinlikte problemlerin bir kısmı devam etse bile, bu problemle başa çıkma becerilerini kazanmış oldukları için daha uyumlu olabiliyorlar.
· Anne babanın veya içinde bulunulan okul ortamındaki yetişkinlerin doğru bir şekilde sınır koyamadıkları durumlarda DEHB’si olan çocuklar bundan en çok zarar görenler oluyorlar.
· Beynimizin planlama, organizasyon, kontrol gibi becerileri yöneten beynin ön bölgesinde DEHB olan kişilerde, olmayan kişilere göre bazı farklılıklar var.
· DEHB’si olan bireylerin, kendilerine uygun yaşam tarzlarını bulmaları, kendilerine uygun eğitim ve aile yaşantılarını oluşturmaları mümkün olduğu ölçüde yaşamla çatışmaları azalıyor.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tanısı Koymak
· Toplumsal çalışmalara bakıldığında, okul ortamında dikkatin dağılmasında, amaçsız hareketlilik belirtilerinde kız ve erkek çocuklar arasında bir farklılık yok. Ancak, klinik ortamlara erkek çocuklar daha fazla götürülüyor.
· DEHB’niz varsa , dürtüleri kontrol edemiyor, bir şeye sonuna kadar konsantre olamıyorsanız, gerçek hayatta mutlu olmak çok zor olabiliyor. O sebeple, mutlu olabileceğiniz ve kontrol edebileceğiniz bir fantezi dünyasına (başta sanal ortam oyunları olmak üzere) kaçış özellikle ergenlik çağında çok sık görülebiliyor.
· “Çocuğum hiperaktif mi değil mi?” sorusunu bir kenara bırakıp ortada çocuğun gelişiminin doğal bir parçası olan bir davranış mı var, yoksa çocuğun gelişimine engel olan bir davranış mı var, onu incelemeliyiz.
· Yuva çağındaki çocuğun ileride DEHB tanısı alma olasılığıını gösteren en belirgin davranış çocuğun başka çocuklara karşı gösterdiği saldırganlıktır.
· DEHB genellikle okul çağında, sınırlar net, açık ve tutarlı biçimde konduğu halde sınırlara uymama şeklinde ilk üç ay içerisinde kendini gösteriyor.
· DEHB nedeniyle başkalarının ve hayatın temposunu yakalayamama ve farklılık hissetme endişeleri tetikler. Endişeleri tetiklenen gençler öfkeli olurlar.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisinde İlaç Kullanımı
DEHB tedavisinde ilaç kullanımı: http://youtu.be/zEIfsje8iBM
· Her çocukta görülebilecek dikkat dağınıklığı, amaçsız aşırı hareketlilik ya da kendini kontrol zorlukları DEHB tanısı almış çocuklarda olması gerekende çok daha fazla ve bir arada görülür.
· DEHB tanısı alan çocuklar, DEHB belirtileri onların gelişimlerini, sosyal uyumlarını, öğrenmelerini, aile ve arkadaş ilişkilerini bozduğu için bu tanıyı alırlar.
· DEHB ilaçları, beyinde genetik olarak etkilenen, beynin kontrol, planlama ve organizasyondan sorumlu ön bölgenin kullandığı dopamin adlı bir kimyasal maddenin yeteri kadar beyinde kalıp atılmasını sağlayan mekanizmayı düzenler.
· İlaç, çocuğun kendini kontrolünü arttırarak içinde bulunduğu ortama uyumunu sağlar.
· İlaçlarla ilgili sıkıntı etkilerinin geçici olmasıdır.
· DEHB tedavisinde hedef DEHB’yi kontrol altında tutarak, çocuğun gelişimi ile ilgili hamleleri yapabilmesi için ona bir soluk alma fırsatı vermektir.
· DEHB’li çocuğu anlamaya çalışmak, sıkıntısını anlamaya çalışmak, yaptıklarının onun bilinçli tercihi olmadığını, kendini kontrol edememesinin onun isteyerek yaptığı bir şey olmadığını anlamak çok önemlidir.